EINDWERK Characteristics of Medical Evacuation by Train in Ukraine, 2022 | STIG WALRAVENS

De oorlog van 2022 in Oekraïne had ernstige gevolgen voor de toegang tot gezondheidszorg voor patiënten in de door het conflict getroffen regio’s en beperkte de mogelijkheden voor medische evacuatie. Luchttransport, een gebruikelijke methode voor medische evacuatie in oorlogsgebieden, was onveilig door het conflict van 2 gemoderniseerde strijdkrachten die in het bezit waren van vliegtuigen en luchtafweergeschut. Daarom heeft Artsen zonder Grenzen, in samenwerking met de Oekraïense spoorwegmaatschappij en Oekraïense gezondheidsinstanties, dit aangepakt door medische evacuatie via medisch aangepaste treinen te initiëren.

De bevindingen van deze studie suggereren dat medische evacuatie in een oorlogsgebied met omgebouwde treinen mogelijk is en de toegang tot gezondheidszorg voor oorlogsgetroffenen kan verbeteren. De aanwezigheid van intensive care capaciteit aan boord maakt het mogelijk om zwaardere zieken of gewonden te vervoeren. De doelpopulatie mag echter niet beperkt worden tot traumapatiënten, aangezien de getroffen gezondheidszorginstellingen een veel bredere populatie herbergen van wie de behoeften en de dringendheid voor evacuatie na verloop van tijd kunnen veranderen.

Op de hoogte blijven over het PGRM?

Uw privacy is voor ons belangrijk. Als u graag op de hoogte blijft kan u zich registreren via de GDPR site van Campus Vesta. Na registratie krijgt u een mail toegestuurd waarin u uw keuze kan bepalen en bevestigen.