EINDWERK: Is het beschikbare aanbod voor psychosociale ondersteuning op maat van de noden van het zorgpersoneel tijdens deze coronacrisis? | Roel De Smet

Voor de langdurige hulp in het kader van de coronapandemie, zijn er vanuit de Belgische overheid verschillende initiatieven om psychosociale hulp te bieden, zowel aan patiƫnten, familieleden als hulpverleners. Ook de sociale diensten van de ziekenhuizen zijn een aanspreekpunt voor hulp aan personeelsleden werkzaam op de covid- en spoedafdelingen.


Veel hulpverleners, actief in de frontlinie van deze pandemie krijgen te maken met uitputting, stress, angst en verlies. De Zorgbarometer geeft duidelijk aan dat deze hulpverleners psychologische problemen kunnen ontwikkelen.


Er werden voor hen vanuit de overheid verschillende initiatieven uitgewerkt, maar deze worden, mijns inziens, onvoldoende gebruikt. De vraag is waarom deze oplossingen en deze hulp door hen niet benut worden. In dit proefwerk proberen we te bekijken of er effectief nood is aan deze hulp voor het zorgpersoneel en waarom de hulp niet tot bij hen raakt of waarom ze niet ingaan op deze hulp. We focussen ons op de groep van medewerkers, verpleegkundigen, zorgkundigen en artsen op de spoedgevallendiensten van de vier Gentse ziekenhuizen.

Op de hoogte blijven over het PGRM?

Uw privacy is voor ons belangrijk. Als u graag op de hoogte blijft kan u zich registreren via de GDPR site van Campus Vesta. Na registratie krijgt u een mail toegestuurd waarin u uw keuze kan bepalen en bevestigen.