Tijdens het academiejaar 2025-2026 zullen de modules 1, 2, 4, 8, 9 en 10 georganiseerd worden.

Wil je het getuigschrift postgraduaat rampenmanagement behalen, dan moet je module 1, 2 en twee keuzemodules succesvol afronden. Je kan het volledige pakket van je opleiding spreiden over maximaal 5 academiejaren. Tijdens de opleiding of nadien kan je uiteraard ook extra modules volgen.

Let op: bij een nieuwe inschrijving moet je verplicht inschrijven voor module 2. Module 1 moet je eveneens verplicht afleggen voor het behalen van je getuigschrift, maar je kiest zelf wanneer.

Hoef je het getuigschrift niet per se te behalen, dan kan je je ook als vrije cursist voor één of meerdere modules (uitgezonderd module 1) inschrijven, op voorwaarde dat je over voldoende voorkennis en motivatie beschikt. Als vrije student hoef je het traject niet te volgen en moet je dus niet de verplichte modules 1 en 2 afleggen. Je kan de modules los van elkaar volgen. Je krijgt ook toegang tot het online communicatiekanaal en je neemt deel aan het examen. Aan het einde krijg je een bewijs van deelname aan de module. Je betaalt hetzelfde inschrijvingsgeld als de andere studenten.

TOELATINGSVOORWAARDEN

Om aan de opleiding te mogen beginnen, moet je in het bezit zijn van een bachelordiploma. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan hiervan worden afgeweken: een EVC-beoordeling en/of een toelatingsproef waarbij de organisator vaststelt dat de kandidaat voldoet aan de begintermen van de opleiding, kan aanleiding geven tot een aanvullende toelating voor studenten die niet expliciet aan de diplomavoorwaarden voldoen.

Doelgroep zijn leidinggevenden van verschillende hulpverleningsdisciplines:

  • Leidinggevenden van verschillende hulpverleningsdisciplines
  • Brandweer en politie
  • Artsen en verpleegkundigen
  • Veiligheidsverantwoordelijken van bedrijven, ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen
  • Beleidsverantwoordelijken van verschillende beleidsniveaus
  • Ambtenaren noodplanning
  • Vrijwilligers en medewerkers met een coördinerende rol binnen crisisbeheer

INSCHRIJVINGSGELD

Het inschrijvingsgeld voor nieuwe cursisten bedraagt 1.200 euro per module. Per academiejaar komt daar nog 100 euro bij voor je inschrijving aan de universiteit, je verzekering als deelnemer en voor andere administratieve afhandelingen.

Ben je al in het academiejaar 2022-2023 of nog vroeger gestart met je postgraduaat rampenmanagement? Dan blijft het inschrijvingsgeld voor jou op 600 euro per module (+ 100 euro voor inschrijving, verzekering en administratie).

Een andere uitzondering zijn de cursisten die reeds waren ingeschreven voor module 1 (rampoefening en eindwerk), maar bv. alleen aan de rampoefening hebben deelgenomen en de verdediging van hun eindwerk hebben verschoven naar het volgende academiejaar. Als module 1 de enige module is die ze nog moeten volgen, zullen ze geen inschrijvingsgeld moeten betalen. Alleen 100 euro voor verzekering en administratieve kosten.

Voor een postgraduaatsopleiding heb je geen recht op een studietoelage. Sinds academiejaar 2024-2025 kan je ook geen beroep meer doen op de KMO-portefeuille.

De opleiding komt in aanmerking voor betaald educatief verlof (Brussel/Wallonië). De opleiding geeft geen recht op opleidingsverlof, opleidingscheques en opleidingskrediet.

INSCHRIJVING

De inschrijvingen voor het academiejaar 2025-2026 starten op 26 juni om 12 uur via ons online platform. Je moet je hierop wel eerst registreren voor je je kan inschrijven. Omdat het aantal plaatsen per module beperkt is, is het belangrijk dat je je op voorhand registreert. Anders verlies je op het moment van inschrijven kostbare tijd. Opgelet: Je kan je alleen via deze weg inschrijven. Mails of telefoontjes gelden niet als inschrijving.

Onderaan de pagina vind je de link naar het online platform en de handleiding voor je registratie en inschrijving.

Na inschrijving krijg je een bevestigingsmail of je al dan niet ingeschreven bent voor de gekozen module of dat je op de wachtlijst staat.

Je kan kiezen of je online of achteraf wil betalen.

Eind augustus ontvang je een mail met daarin de procedure om de inschrijving bij de UAntwerpen in orde te maken. Dit is verplicht voor iedereen behalve voor de cursisten die reeds hun getuigschrift behaalden en een extra module volgen. Wie niet online heeft betaald, zal de factuur op dit moment ook ontvangen.

Enkel studenten die dit academiejaar ingeschreven zijn, kunnen voor volgend academiejaar inschrijven als herinschrijvers. Studenten die een jaar of langer niet ingeschreven geweest zijn aan Universiteit Antwerpen, moeten de procedure voor nieuwe inschrijvingen volgen.

Op de hoogte blijven over het PGRM?

Uw privacy is voor ons belangrijk. Als u graag op de hoogte blijft kan u zich registreren via de GDPR site van Campus Vesta. Na registratie krijgt u een mail toegestuurd waarin u uw keuze kan bepalen en bevestigen.